Wednesday, October 03, 2012

Aplikasi carian harga barang-barang runcit

Tujuan asal nak buat aplikasi android untuk semak harga barang-barang runcit tempatan. Dah ada laman web yang dibangunkan untuk tujuan ini iaitu laman Pricewatch 1pengguna.com dan GoGoprice. Tapi saya fikir aplikasi android yang boleh digunakan secara offline adalah lebih praktikal berbanding laman online. Walaupun akses Internet daripada telefon bimbit agak senang sekarang tapi kalau network buat hal masa tengah nak beli ikan, tak guna juga.

Langkah pertama adalah dapatkan data. Cara paling cepat adalah scrap ! (hehe ..). Kemudian mula belajar balik cara-cara nak bangunkan aplikasi android. Paling senang guna Phonegap. Masalah pertama adalah Phonegap tak support baca data daripada database yang telah siap. Alhamdulillah, yang ni dapat diatasi. Masalah kedua adalah android tak support fail lebih besar daripada 1MB dalam folder asset, tempat saya letak fail db untuk dimuatkan ke dalam telefon android. Tersangkut kat sini.

Dah tawar hati nak teruskan tapi semalam bila cuba laman GoGoprice dia cuma support carian menggunakan 1 kata kunci sahaja dan tidak boleh cari mengikut negeri/kawasan. Dapat semangat balik nak teruskan. Tak dapat buat aplikasi android, buat aplikasi web je lah dulu. Data dah ada, kod pun dah ada (daripada laman carian status halal), kena ubah sikit je. Dalam masa lebih kurang 1 jam, akhirnya dapat siapkan - http://harga.smach.net/ atau http://bit.ly/hargabarang kalau susah nak ingat. Agak kurang sempurna sekarang kerana dibuat dalam masa yang cepat tapi saya ada beberapa idea lagi nak dikembangkan daripada sini.

Bagi yang berminat untuk buat aplikasi sama boleh dapatkan data dari Scrapperwiki:-

https://scraperwiki.com/scrapers/pricewatch_harga/
https://scraperwiki.com/scrapers/pricewatch_kawasan/
https://scraperwiki.com/scrapers/pricewatch_barang/

Saya asingkan scrapper sebab data kawasan dan barang agak statik dan tidak banyak berubah jadi tak perlu scrap berulang-kali.

Kod sumber laman tu sendiri boleh tengok kat github - https://github.com/k4ml/harga