Friday, August 04, 2017

Review pendek filem Teacher's Diary

Aku terjumpa filem ni masa dok browse kat youtube. Tak sangka ia filem yang menarik. Kisah 2 orang guru yang dihantar mengajar ke sekolah "rumah bot" di pedalaman. Aku tak nak cerita lebih-lebih, nanti spoiler pulak.

http://www.imdb.com/title/tt3500528/

Jadi aku cuma kongsikan satu detik berkesan bagi aku dalam filem ini. Iaitu semasa Ms Ann cuba memujuk salah seorang pelajar untuk kembali ke sekolah. Ms Ann menggunakan alasan, dengan belajar kita akan mempunyai lebih banyak peluang untuk mendapatkan berbagai jenis pekerjaan di luar sana, tidak terhad kepada hanya menjadi nelayan. Alasan itu nampaknya sukar difahami oleh Con, yang tidak nampak sebarang masalah dengan menjadi nelayan, pekerjaan yang telah dilakukan oleh datuk dan ayahnya. Mr. Song bagaimanapun berjaya memujuk Con kembali ke sekolah, alasannya lebih dekat dan mudah difahami oleh minda Con.

Menonton filem ini, aku tidak dapat lari daripada teringat kepada filem-filem sebelum ini seperti Three Idiots (Amir Khan) dan novel serta filem Laskar Pelangi. Kesemuanya cuba mengajak kita melihat pendidikan daripada sudut yang berlainan. Dialog antara Ms. Ann dan Nui di akhir filem ini antaranya, cuba menyimpulkan erti sebenar pendidikan yang berbeza pemahamannya antara Nui, seorang guru di bandar, dan Ms. Ann serta Mr. Song yang mengajar di pedalaman.

Jalan cerita filem ini bagi aku menarik, dan tidak terlalu tipikal. Aku anggap sesuatu jalan cerita itu menarik bila ia membuatkan kita tertanya-tanya apa sebenarnya yang berlaku, dan kadang-kadang mendorong kita untuk undur ke belakang untuk cuba memahaminya dengan lebih baik.

Filem ini bagi aku sesuai untuk tontonan bersama keluarga. Tiada adegan yang kurang enak, kecuali beberapa dialog tertentu.


Sunday, April 09, 2017

Live Chat Untuk Customer Support



Aku terima email daripada support Netlify, ayat standard support macam biasa sebab aku baru lepas guna service dia. Dan aku reply email tu sebab ada maklumat menarik yang aku baru tahu daripada email tu.
Kebetulan dashboard website dia pun aku tengah buka. Dengar ada bunyi notifications. Rupanya live chat popup. Tapi yang menarik adalah, mesej yang sama aku dapat melalui email, dan termasuk dengan reply aku sekali !
Wow, menarik ! Email dan live chat fully integrated. Kemungkinan dia pakai intercom.com utk support application. Aku suka fungsi mcm ni. Tapi harga intercom.com ni boleh tahan mahal. USD99++ utk pelan asas.

Alternatif selain daripada intercom adalah Drift serta tawk.to. Yang menarik dengan Drift adalah ia mempunyai pelan percuma tapi masih mempunyai features seperti intercom.

Thursday, August 27, 2015

Pin tweet di twitter

Informasi di media sosial bergerak pantas. Dalam sehari mungkin berpuluh tweet yang anda post dan tweet yang lama akan turun ke bawah, digantikan dengan tweet terbaru. Tapi bagaimana jika anda mahukan tweet tertentu kekal di bahagian atas profile twitter anda ?

Rupanya Twitter ada fungsi tersebut.




Klik pada ikon ... (dot dot dot) dan anda dapat melihat beberapa opsyen lain keluar dan salah satunya adalah "Pin to your profile page". Setelah memilih opsyen ini, anda akan lihat tweet tersebut kini berada pada bahagian atas profile anda:-


Thursday, January 22, 2015

Ambil Gambar Anak Tapi Bukan Dengan Kamera

Adegan dalam siri TV Hawaii Five O yang saya tonton pada tahun lepas.



Danny sedang menunggu anaknya mencuba pakaian untuk satu majlis di sekolahnya. Bila anaknya keluar, Danny teruja dan memuji anaknya sangat cantik sambil berkata:-

"Kita mesti ambil gambar"

Sangka saya dia pastinya akan mengeluarkan telefon bimbitnya untuk mengambil gambar tetapi tidak. Dia cuma membuat gaya tangan seolah-olah mengambil gambar.

Saya sangat terkesan dengan adegan tersebut.

Teknologi bukan segalanya.

Kita obses merakam memori digital tetapi memori yang lebih bermakna adalah pada ingatan kita sendiri. Ia akan kekal hingga ke akhir hayat.

Memetik tulisan Audra Rundle dalam 5 Lessons Learned From Leaving Facebook:-
Not everything needs to be captured.
Just like caged animals, the spirit of a memory sometimes loses something very important when it is captured. It's natural to want to 'catch' a beautiful moment in time so you can bring up the picture or post later and hope to stir up the same emotions, yet so many moments in life are magical for that one moment only. They are gifts from nature, rewards of life, and meant only to live in your memory -- not to be photographed and shared with hundreds who weren't there.
p/s:-
Danny adalah seorang duda yang sedang dalam proses mahkamah untuk mendapatkan hak penjagaan anaknya. Kerjayanya sebagai polis membuatkan dia kerap terlepas peluang untuk bersama-sama anaknya.

Monday, October 27, 2014

Dari Mana Kita Bermula ?

Untuk memahami sebuah aturcara komputer, kita perlu terlebih dahulu mengenal pasti daripada mana aturcara tersebut bermula. Dalam bahasa programmer, ia dipanggil entry-point.

Tidak tahu di mana entry-point tidak bermakna programmer tidak boleh meneruskan pembangunan sebuah aturcara. Aturcara komputer hari ini adalah begitu kompleks, ramai saja programmer yang tidak ambil kisah pun di mana entry-point sebuah aturcara dan masih tetap dapat meneruskan pembangunan aturcara tersebut.

Namun tidak mengetahui di mana entry-point akan menyebabkan programmer sentiasa dalam kebingungan apabila berlaku sesuatu masalah pada aturcara yang mereka bangunkan. Mereka terpaksa meneka-neka dalam kegelapan akan punca sesuatu masalah (bug).

Begitu juga kehidupan ini, kita perlu tahu dari mana dan bagaimana kita bermula. Jika tidak, kita akan meraba-raba dalam kegelapan apabila ada masalah melanda kehidupan kita.

Sunday, October 26, 2014

Bahasa Yang Paling Mudah Dipelajari

Perbincangan yang menarik berkaitan bahasa apa yang paling senang dipelajari. Jawapan utama, yang menggunakan carta daripada Defense Language Institute (DLI) agak bias kepada mereka yang menggunakan bahasa Inggeris sebagai bahasa utama.

DLI mengkelaskan tahap kesukaran seperti berikut:-
  • Category I languages, 26-week courses, include Spanish, French, Italian and Portuguese.
  • Category II, 35 weeks, includes German and Indonesian
  • Category III, 48 weeks, includes Dari, Persian Farsi, Russian, Uzbek, Hindi, Urdu, Hebrew, Thai, Serbian Croatian, Tagalog, Turkish, Sorani and Kurmanji
  • Category IV, 64 weeks, includes Arabic, Chinese Mandarin, Korean, Japanese and Pashto
Seperti mana yang dapat kita baca melalui komen-komen yang lain, tahap kesukaran relatifnya berbeza mengikut bahasa utama seseorang. Contohnya ada yang menganggap bahasa percakapan Mandarin adalah lebih senang dipelajari walaupun DLI meletakkannya pada kategori IV (paling sukar).

Komen yang paling menarik (berkaitan objektiviti jawapan) adalah daripada Kai Schwind:-

Interesting, yes, but not really objective since it takes English native speakers as a point of departure. Since it is impossible to NOT speak a language we won't be able to assess which ones are hardest to learn. We have to wait until that Alien invasion takes place and see which ones they pick up fastest... 
http://www.quora.com/What-is-the-easiest-spoken-language-to-learn

Tuesday, October 07, 2014

Selamatkan laman web daripada hilang

Anda mungkin pernah mengalami, link yang dikongsi oleh rakan-rakan, atau yang anda bookmark satu ketika dahulu, kini hanya memaparkan mesej "Not Found" apabila cuba dicapai. Laman web hanyalah sebuah fail yang dikongsi secara umum di komputer pelayan web (web server). Komputer tersebut mungkin sebuah pelayan (server) di dalam sebuah data center gergasi, ataupun sebuah komputer biasa di ceruk rumah atau pejabat seseorang. Apabila fail tersebut dipadam, atau komputer (server) itu sendiri yang tamat riwayatnya, hilanglah laman yang anda cuba capai.

Dalam erti kata lain, laman web yang ada hari ini datang dan pergi. Ia tidak akan kekal. Sejarah dunia IT telah pun mencatat laman-laman web yang wujud suatu ketika dahulu, kini hanya tinggal nama. Anda mungkin pernah dengar nama Geocities, ia salah satu yang hanya wujud di celah lipatan sejarah dunia maya.

Ada pelbagai usaha dilakukan untuk mengekalkan (preserve) laman-laman web ini daripada terus hilang. Salah satu usaha yang paling signifikan pada pandangan saya adalah daripada Archive.org. Fungsi Wayback Machine membolehkan anda kembali ke belakang, untuk melihat bagaimana sesebuah laman web kelihatan di masa lampau. Laman  web pertama yang saya bina (selepas mempelajari HTML) contohnya, masih boleh dilihat di laman archive.org.

Laman archive.org bagaimana pun tidak membenarkan anda untuk menghantar laman web yang anda mahu arkibkan. Jadi ia hanya bergantung kepada crawler archive.org menemui laman anda. Untuk tujuan ini, saya gunakan laman archive.today yang membenarkan saya hantar link yang hendak diarkib.

Bagaimana pun baru-baru ini, saya perasan yang archive.org mempunyai fungsi baru yang dipanggil "Save Page Now". Sama dengan laman archive.today, ia membenarkan anda untuk memasukkan link yang anda hendak arkibkan. Jadi jika ada laman web yang anda rasa penting untuk anda, boleh gunakan kedua-dua perkhidmatan ini untuk memastikan ia tidak akan hilang.



Satu lagi kegunaan khidmat arkib ini ialah apabila anda hendak memasukkan sesuatu link ke dalam penulisan anda. Jadi tidaklah apabila pembaca tulisan anda cuba mencapai link yang anda sertakan, link tersebut sudah pun hilang. Ini pastinya amat penting jika penulisan tersebut berbentuk ilmiah seperti tesis dan jurnal.