Friday, August 22, 2014

Ingin kongsi tulisan blog dengan cantik di Facebook ?

Anda mungkin biasa jumpa link yang orang share di FB tampak cantik dan kemas sekali, lengkap dengan imej thumbail beserta description berkaitan post tersebut. Lihat contoh di bawah:-Tapi bila anda cuba share post daripada blog anda, mungkin hanya kelihatan seperti berikut:-Tak menarik ... :(

Facebook akan mencerap beberapa tags khas untuk dapatkan maklumat seperti nama website, keterangan (description), thumbnail serta sedikit petikan teks (snippet) daripada link yang kita share. Tags itu dipanggil OpenGraph (OG).

Kita perlu masukkan tags OG ini ke dalam laman kita. Untuk pengguna Blogger (blogspot), masukkan tags berikut ke dalam template:-Seterusnya untuk test perubahan ini, boleh gunakan https://developers.facebook.com/tools/debug.

Untuk pastikan petikan teks keluar, kena enable terlebih dahulu Search Preferences pada bahagian settings. Selepas itu setiap kali menulis post baru, anda kena masukkan petikan teks tersebut di bahagian Search Description, pada sebelah kanan ruangan menulis dalam Blogger.


Rujukan asal:-
http://support.addthis.com/customer/portal/articles/1399895-adding-open-graph-tags-using-blogger
http://exde601e.blogspot.com/2012/10/open-graph-markup-for-blogger-version-3.html

No comments: